Sunday, August 07, 2011

Mengenali Jodoh Menurut Islam

| |
0 comments
*Pertama sekali saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada sahabat saya Ahmad Zafran kerana sudi meminjamkan buku yang mengandungi doa-doa dibawah...Semoga pembaca juga perolehi manfaat darinya....
Berbual tentang jodoh dengan rakan-rakan. Ramai muda-mudi yang sudah berumahtangga, yang sedang dilamun cinta dan tidak kurang pula yang telah berpisah. Ramai yang kawin muda seawal 20-an, yang kahwin lewat selewat 40-an / 50-an dan tidak kurang pula yang tidak berkahwin. Apa masalah mereka? Kadang-kala kita tengok di alam realiti, mereka yang tidak berkemampuan namun mahu terus berumahtangga, sebaliknya yang berkemampuan tiada nilai disisi lelaki/wanita. Ada pula yang sudah berumatangga bermain kayu tiga. Banyak persoalan kepada situasi tersebut. Apa pun persoalannya, saya ingin Tips Mengenali Jodoh Menurut Islam.
Ramai sekali muda-mudi yang hidup dalam dilema tentang soal jodoh. Pasti ramai yang sudah mulai bosan untuk menjawab soalan dan ayat seperti "Bila lagi mahu kahwin?", "Takkan takde calon lagi", "Ke awak yang memilih sangat?" dan sebagainya.
Apa yang sebenarnya berlaku? Urusan Jodoh itu adalah urusan Allah SWT, cuma kita perlu tahu bagaimana cara mengenali jodoh dalam islam. Tips ini berguna bagi anda yang sedang mencari jodoh. Mari saya terangkan bagaimana.
Tanda jodoh dalam Islam itu adalah “3M”. Apa itu "3M"? Siapa di antara lelaki mahupun wanita yang boleh MemahamiMemaafkan dan Memotivasikan kita ke arah yang lebih baik InsyaAllah itulah jodoh kita. Huraian berkenaan "3M" adalah seperti berikut: Memahami - Setiap pasangan mestilah memahami antara satu sama lain. Ini penting kerana setiap daripada kita mempunyai latar belakang kehidupan yang berlainan. Maka setiap sifat kita mampu mempengaruhi atau dipengaruhi sifat pasangan kita. Memaafkan - Sifat memaafkan ini amat penting sekiranya tiada sifat ini, nescaya hubungan kekeluargaan tidak kekal lama (Ini yang kita cuba elakkan). Lelaki memang lebih egonya, namun jika ingin selamat, buang segala ego demi mempertahankan rumahtangga. Memotivasikan - Pasangan mestilah memotivasikan antara satu sama lain. Faktor seperti stres, tekanan kerja, masalah kewangan mungkin menyebabkan keretakan rumahtangga, namun sikap memotivasikan ini mampu menaikkan dan memulihkan kembali semangat pasangan anda.
Jadi sekiranya anda mahu mencari jodoh, carilah yang boleh melakukan 3M di atas supaya hubungan cinta dapat kekal dan tidak berlaku cerai-berai. Jodoh itu bukan berdasarkan nafsu, kekayaan, rupa paras, pangkat dan sebagainya tetapi haruslah berdasarkan Islam  iaitu beraqidah, taat beribadah dan cantik akhlaknya. Jika cinta itu menurut Islam maka cinta itu datangnya dari Allah.
Ramai muda-mudi sekarang bercinta namun tidak semua ke jinjang pelamin. Jangan percaya tentang ramalan cinta / ramalan jodoh di internet, televisyenataupun cinta monyet (Cinta kanak-kanak di alam remaja). Ini kerana itu bukan jodoh yang sebenar-benarnya. Ada yang cuba mengkategorikan jodoh kepada 3 jenis iaitu:
1) JODOH DARI SYAITAN 
Iaitu lelaki dan perempuan yang berjalan berpegangan tangan dan menuju ke arah kemaksiatan. Apabila si perempuan tadi mengandung, barulah si lelaki tadi menikahi perempuan tersebut.
2) JODOH DARI JIN
Iaitu lelaki yang menyukai seorang perempuan yang tidak menyukai dirinya, lalu dibomohkan dan disihirkan perempuan itu untuk setuju berkahwin dengan lelaki tadi.
3) JODOH DARI ALLAH
Iaitu pandangan 2 pasang mata iaitu lelaki dan perempuan sehingga menusuk ke dalam jiwa. Lalu,lelaki itu pun masuk meminang perempuan tadi. Perempuan tadi menerimanya. Mereka bernikah dan bercinta selepas itu kerana cinta selepas kahwin adalah satu2nya cinta yang diredhai ALLAH. Bercinta sampai ke syurga. Itulah yang digelar "Syurga Cinta" tanpa berlakunya sebarang bentuk kemaksiatan.
Apa jua jenis cinta, ianya kuasa Allah. Jadikan "3M" diatas sebagai panduan asas dalam mencari jodoh supaya benar-benar mendapatkan jodoh menurut Islam yang dapat membahagiakan hidup anda kelak. Mencari jodoh berdasarkan Islam InsyaAllah akan membahagiakan hidup anda di dunia mahupun akhirat.
Ingin saya kongsikan 2 jenis Do'a:
Do'a Mencari Jodoh
Jika anda mengalami keadaan putus cinta, Insya Allah amalkan Do'a kedua ini:
Do'a Putus Cinta
Sumber lain :-
Read More

Manusia yang Mengundang Kecelakaan

| |
2 comments

DISINI, SAYA MENGAJAK ANDA (PARA PEMBACA) MEMIKIRKAN APA YANG DIBINCANGKAN INI....

Kalau dilihat dengan teliti kita akan dapati bahawa kecelakaan yang menimpa manusia dan kemanusiaan di segenap tempat adalah kerana ketiadaan muslim yang sebenar-sebenar muslim, ketandusan insan-insan yang memahami amanah Allah, kekontangan mereka dari gelanggang hidup yang  memerlukan pemimpin. Dengan terbenamnya dasar-dasar islam yang berperikemanusiaan dan adil dibawah longgokan dasar-dasar kehidupan ciptaan manusia yang kolot, basi dan lapuk ,tetapi dicelupkan dengan lebal baru dan moden meyilaukan mata kerana kelihatan seperti madu tetapi beracun. Maka terjadilah bencana alam yang menimpa manusia yang berupa kemalangan, kemiskinan, penindasan, kebuluran dan kezaliman. Ini semua terjadi sejak zaman berzaman hinggalah kehari ini, di zaman pengembaraan di angkasa raya, di zaman penggunaan roket perpandu dan serba maju ini.

Beberapa tahun yang lalu, dunia dunia di kejutkan dengan satu kisah tentang seorang gadis eropah yang menjadi jururawat sukarela untuk bertugas di sebuah daerah di Afrika. Penduduknya memakan makanan yang buruk yang tidak cukup zat dan vitamin untuk menjamin kesihatan yang sihat. Mereka ditimpa penyakit saraf yang boleh yang boleh mambawa penyakit gila. Di suatu hari dia melihat satu pertempuran berdarah yangberlaku diantara anak-anak Afrika yang membawa pebunuhan secara liar lantaran kebuluran. Pertumpahan darah itu kerana hanya merebut sebiji buah mempelam. Pertempuran yang dahsyat itu tidak terhenti sehinggalah seorang dari mereka memukul lawannya sehingga buta matanya. Sebahagian dari mereka belum pun mencapai umur lapan tahun.

Kebuluran yang membuta tuli dan kejam itu menyebabkan manusia terbunuh dan menderita berbagai penyakit. Mereka sentisa menderita di bawah taring-taring kematian. Pada waktu berluluasanya kebuluran dan merebaknya kelaparan di asia dan di afrika yang sangat mengerikan itu, kita lihat pula di dunia barat yang kaya raya tapi hanya didiami 20 peratus dari bilangan penghuni bumi. Mereka membolot kekayaan dunia 80 peratus, mereka memelihara kekayaan denga penuh kegilaan.

Kita dapat lihat bagaimana kufurnya manusia terhadap nikmat Allah. Peristawa pembunuhan beribu-ribu lembu ternakan di Amerika yang di benamkan ke dalam bumi untuk menjaga harga daging lembu yang mahal di pasaran dunia. Ini semua dilakukan diwaktu berpuluh-puluh malah berjuta manusia mati kebuluran di Afrika, Asia dan amerika selatan. Lihatlah, bagaimana jauhnya perbezaan diantara nilai-niali islam dengan kebudayaan jahiliah. Kebudayaan islam yang sentiasa mengutamakan kemanusiaan yang mulia dan tinggi dibandingkan dengan kebudayaan jahiliah yang tidak berperikemanusiaan dan serba kebendaan ynag sentiasa membiarkan manusia mati dan kelaparan.

Alangkah malangnya dan celakanya kemanusiaan dan manusia yang terpedaya, lalai, terperangkap dan tergila-gila mengikut telunjuk sistem hidup meterialisme yang mengutamakan kebendaan. Alangkah besarnya tanggungjawab muslim dalam membawa nur yang terang. Hanya islam dan pendokongnya saja yang akan mampu menghancurkan jahiliah dan fahaman kebendaan.

Hanya dengan nur islam sajalah yang dapat menyinari hati dan akal dan memimpin manusia kepada hidayat, petunjuk dan keamanan, kesenangan dan kebahagian hidup dan ummahnya.

*Disini saya berpesan pada diri saya dan juga saudara islamku yang membaca ini, "Dimanakah tahap kita?"
sama-sama kita renungkannya...


Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Pesanan Hari Ini

“Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

by Ahmad AlFateh