Sunday, August 07, 2011

Manusia yang Mengundang Kecelakaan

| |

DISINI, SAYA MENGAJAK ANDA (PARA PEMBACA) MEMIKIRKAN APA YANG DIBINCANGKAN INI....

Kalau dilihat dengan teliti kita akan dapati bahawa kecelakaan yang menimpa manusia dan kemanusiaan di segenap tempat adalah kerana ketiadaan muslim yang sebenar-sebenar muslim, ketandusan insan-insan yang memahami amanah Allah, kekontangan mereka dari gelanggang hidup yang  memerlukan pemimpin. Dengan terbenamnya dasar-dasar islam yang berperikemanusiaan dan adil dibawah longgokan dasar-dasar kehidupan ciptaan manusia yang kolot, basi dan lapuk ,tetapi dicelupkan dengan lebal baru dan moden meyilaukan mata kerana kelihatan seperti madu tetapi beracun. Maka terjadilah bencana alam yang menimpa manusia yang berupa kemalangan, kemiskinan, penindasan, kebuluran dan kezaliman. Ini semua terjadi sejak zaman berzaman hinggalah kehari ini, di zaman pengembaraan di angkasa raya, di zaman penggunaan roket perpandu dan serba maju ini.

Beberapa tahun yang lalu, dunia dunia di kejutkan dengan satu kisah tentang seorang gadis eropah yang menjadi jururawat sukarela untuk bertugas di sebuah daerah di Afrika. Penduduknya memakan makanan yang buruk yang tidak cukup zat dan vitamin untuk menjamin kesihatan yang sihat. Mereka ditimpa penyakit saraf yang boleh yang boleh mambawa penyakit gila. Di suatu hari dia melihat satu pertempuran berdarah yangberlaku diantara anak-anak Afrika yang membawa pebunuhan secara liar lantaran kebuluran. Pertumpahan darah itu kerana hanya merebut sebiji buah mempelam. Pertempuran yang dahsyat itu tidak terhenti sehinggalah seorang dari mereka memukul lawannya sehingga buta matanya. Sebahagian dari mereka belum pun mencapai umur lapan tahun.

Kebuluran yang membuta tuli dan kejam itu menyebabkan manusia terbunuh dan menderita berbagai penyakit. Mereka sentisa menderita di bawah taring-taring kematian. Pada waktu berluluasanya kebuluran dan merebaknya kelaparan di asia dan di afrika yang sangat mengerikan itu, kita lihat pula di dunia barat yang kaya raya tapi hanya didiami 20 peratus dari bilangan penghuni bumi. Mereka membolot kekayaan dunia 80 peratus, mereka memelihara kekayaan denga penuh kegilaan.

Kita dapat lihat bagaimana kufurnya manusia terhadap nikmat Allah. Peristawa pembunuhan beribu-ribu lembu ternakan di Amerika yang di benamkan ke dalam bumi untuk menjaga harga daging lembu yang mahal di pasaran dunia. Ini semua dilakukan diwaktu berpuluh-puluh malah berjuta manusia mati kebuluran di Afrika, Asia dan amerika selatan. Lihatlah, bagaimana jauhnya perbezaan diantara nilai-niali islam dengan kebudayaan jahiliah. Kebudayaan islam yang sentiasa mengutamakan kemanusiaan yang mulia dan tinggi dibandingkan dengan kebudayaan jahiliah yang tidak berperikemanusiaan dan serba kebendaan ynag sentiasa membiarkan manusia mati dan kelaparan.

Alangkah malangnya dan celakanya kemanusiaan dan manusia yang terpedaya, lalai, terperangkap dan tergila-gila mengikut telunjuk sistem hidup meterialisme yang mengutamakan kebendaan. Alangkah besarnya tanggungjawab muslim dalam membawa nur yang terang. Hanya islam dan pendokongnya saja yang akan mampu menghancurkan jahiliah dan fahaman kebendaan.

Hanya dengan nur islam sajalah yang dapat menyinari hati dan akal dan memimpin manusia kepada hidayat, petunjuk dan keamanan, kesenangan dan kebahagian hidup dan ummahnya.

*Disini saya berpesan pada diri saya dan juga saudara islamku yang membaca ini, "Dimanakah tahap kita?"
sama-sama kita renungkannya...


2 comments:

subhanallah,,ampunilah hambamu ini, dikala terleka dengan keindahan duniamu tnpa menikmatinya dengan kesedaran iman..sesungguhnya,sedarilh kita wahai sahbt sekalian,,jgn hanya sekecil x bernilainya sesuatu itu dipandangan kita,kita hanya pandng sebelah mta,,bersyukurlah,, sesungguhnya amat besarlah rahsia sesuatu itu disisiNya...

YA ALLAH ampunkan segala manusia didunia ini...amin3...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Pesanan Hari Ini

“Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

by Ahmad AlFateh