Wednesday, October 20, 2010

MISTERI PLANET NIBIRU & RAMADHAN 2012? Kenyataan ayau Khayalan?

| |
0 comments


SEJAUH MANA KEBENARANNYA? SAMA-SAMA KITA KAJI...


Cubalihat kalendar di bawah untuk tahun 2012... 1Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20July hari Jumaat,jadi 3 August 2012 bersamaan 15 Ramadan jatuh juga hari Jumaat.Sama dengan hadis Nabi pasal huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaituhari Jumaat 15 Ramadan di bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada beritahu pada 21-12-2012 planet NIBIRU akan menghentam bumi)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu....ALLAH sahaja Maha Mengetahui..... cuba kita tengok Hadis Nabi di bawah ini dankenyataan pasal Kalendar Islam 2012


Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

Gambar hiasan

Malah ada yang mengatakan ; 
"Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu yang masih kekal hidup atau 2/3 yang akan mati dalam peristiwa yang maha dahsyat itu?? Hanya ALLAH S.W.T sahaja Maha Mengetahui.. "

Kadang-kadang pelik juga kenapa baru sekarang isu ini timbul walaupun bersumberkan ahli fikr or siapa pun,dalam quran n hadis kn dah jelas tentang kejadian Hari qiyamat..namun masih ada yang sewenang-wenangnya mengeluarkan  pendapat tanpa meneliti setiap inci dalam quran dan hadis mengenai kejadian ini...
Sebelum bercakap panjang lebar,saya hndak b'tanya kepada antum semua sama ada antum kenal siapa dia 
Nu'aim bin Hammad??

Setelah apa yang telah saya kaji latar belakang perawi ini serta hadisnya,nyata ianya dari golongan hadis Dhaif..disini saya berikan sedikit penerangan Hadis Dhaif : 


*Hadis Dhaif
#Hadis yang tidak memenuhi satu atau lebih daripada syarat hadis maqbul iaitu hadis
sahih dan hasan.
*Bahagian hadis dhaif
-Dhaif pada sanad
Terputus sama ada sedikit atau banyak, sengaja atau tidak, dari awal sanad, pertengahan
dan akhir sanad (jelas/tersmbunyi) serta disebabkan wujud ‘illah yang menjejaskan hadis
-Dhaif pada matan
Berdasarkan kepada sebab wujudnya ‘illah yang menyebabkan terjejasnya sesuatu hadis
*Hukum beramal
Pada dasarnya tidak boleh diamalkan tetapi ulama’ berpendapat untuk mengamalkannya
mesti memenuhi syarat berikut :
-Berkaitan fadho’il al-a’mal (kelebihan-kelebihan amalan)
-Faktor kedhaifan yang sederhana
-Mafhum hadis dhaif ada pada nas-nas syara’ yang sahih
-Mesti mengharapkan kesahihan ketika beramal dengannya
(Jika saya tersilap,sila betulkan)

Seperti yang NASA Amerika beritakan bahawa planet NIBIRU akan menghentam bumi,bukan kita tak boleh percaya cuma mereka itu bukanlah seperti Kekasih Allah yang diberi mukjizat boleh mengetahui apa yang berlaku diakhir zaman,so lebih baik selidik t'lebih dahulu kesahihannya...dan kita perlu ingat bahawa segala yang berlaku Hanya Tuhan Yang Tahu dan yang mendapat mukjizatnya,insyaAllah... wallahu a'lam...

Sumber/maklumat lanjut :
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Pesanan Hari Ini

“Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

by Ahmad AlFateh