Friday, July 27, 2012

Cara Install Windows 7 (BARU)

| |
1 comments

windows 7 adalah produk Microsoft terkini yang juga menawarkan beberapa kelebihan jika di bandingkan dengan versi sebelumnya. Di sini saya akan menerangkan cara pemasangan / installation windows 7 ke komputer anda secara langkah demi langkah secara bergambar. Saya percaya dengan pengetahuan ini juga membolehkan anda membaik pulih komputer anda sendiri sekiranya komputer anda di landa masalah (virus, file corrupt dan spyware). Selain ia menjimatkan duit, anda juga boleh membuat duit dengan mengetahui cara-cara ini.
Sebelum memulakan pemasangan windows 7 ada beberapa benda yang perlu antaranya ialah
  1. Windows 7 DVD
  2. Komputer dengan spesifikasi di bawah (minimum, jika dapat lebih lagi baik)
    • 1 gigahertz (GHz) 32-bit (x86) atau 64-bit (x64) processor
    • 1 gigabyte (GB) RAM (32-bit) atau 2 GB RAM (64-bit)
    • 16 GB ruang hard disk  (32-bit) or 20 GB (64-bit)
    • DirectX 9 graphics device dengan WDDM 1.0
Setelah semua peralatan tersedia, mari kita bermula

LANGKAH 1:

Masukkan DVD Windows 7 ke DVD Drive dan reboot komputer anda. Selepas daripada reboot anda akan nampak screen seperti di bawah. Klik gambar di bawah untuk besarkan.


Tunggu sehingga proses ini selesai. Jika screen seperti ini tidak keluar di komputer anda, ini mungkin di sebabkan komputer anda tidak boot daripada DVD windows 7 tetapi boot daripada hard disk anda. Saya akan terangkan bagaimana menyelesaikan masalah ini dalam topic yang lain. Pada ketika ini, installer tidak mengubah apa-apa konfigurasi di dalam komputer.

LANGKAH 2:

Setelah langkah 1 tadi selesai, komputer akan memaparkan gambar seperti di bawah.

Di sini anda akan di beri pilihan bahasa, format masa dan wang, dan juga keyboard layout.Klik next untuk proses seterusnya.

LANGKAN 3:


Di sini anda ada beberapa pilihan seperti "Repair your computer", pilihan ini adalah untuk komputer yang sudah di pasang / install windows 7 tetapi malangnya berlaku beberapa kesilapan teknikal dan menyebabkan sistem windows tersebut rosak dan perlu di baik pulih.
Dalam topik ini, kita hanya perlu klik "Install now".

LANGKAH 4:


Di sini kita akan dapati lesen yang membosankan jika di baca. Saya rasa tidak ramai di kalangan kita yang sanggup membaca lesen ini. Klik kotak "I accept the license term" di ikutu butang "Next"

LANGKAH 5:


Di sini anda boleh memilih samada untuk upgrade atau memasang baru sistem Windows 7. Walaupun anda boleh upgrade daripada sistem windows yang lama kepada windows 7, saya mengesyorkan anda mengambil cara ke-2 iaitu "Install new copy of windows". Ini adalah untuk mendapatkan prestasi windows 7 yang sebenar di samping mengurangkan masalah-masalah semasa proses pemasangan.

LANGKAH 6:


Klik lokasi di mana anda mahu file windows di pasangkan. Ada setengah-setengah kes di mana pengguna perlu membuang sistem operasi lama mereka untuk mengelakkan sebarang konflik dan juga menjimatkan ruang hard disk. Untuk membuang sistem operasi lama, anda hanya perlu memilih "Drive Options" yang berada di bawah kotak pilihan hard disk. Sila pastikan anda membuat salinan untuk fail-fail penting anda.

LANGKAH 7:


Sekarang Windows 7 akan memulakan proses pemasangan yang mana ianya akan mengambil lebih kurang 15-40 minit bergantung kepada kelajuan komputer.

LANGKAH 8:


Setelah proses tadi selesai, anda akan melihat skrin seperti di atas ini.

LANGKAH 9:


Sila masukkan nama anda di ikuti nama komputer anda seperti test-pc atau Bob-pc. Nama ini akan kelihatan di network, jadi sila gunakan nama yang bersesuaian supaya mudah untuk anda mengenal pasti komputer ini nanti.

LANGKAH 10:


Masukkan password anda di sini.

LANGKAH 11:


Di sini, anda perlu mamasukkan windows 7 product key yang di sertakan sekali apabila anda membeli DVD Windows 7. Jika anda tidak mendapat product key semasa membeli DVD ini (original aje, yang lanun tu memang tak dapat).
Jika Windows 7 di sertakan sekali semasa anda membeli komputer anda, kebiasaanya product key ini terletak di belakang PC atau di bawah notebook.

LANGKAH 12:


Pilih recommended setting yang terletak di atas sekali antara ke tiga-tiga pilihan.

LANGKAH 13:


Sekarang komputer anda telah tersedia dengan windows 7. Sila gunakan dengan gembira dan senyuman...
Read More

Lajukan Laptop/PC (Power UP)

| |
1 comments
Macam mana nak lajukan windows 7? Cara yang paling mudah & berkesan --> upgrade hardware pc atau laptop kita. Processor, ram, graphic card yg menentukan kelajuan sistem kita. Tapi untuk pengguna laptop cikai macam aku (core 2 duo, 2GB ram) memang cukup2 makan je untuk pakai windows 7 ni. So hari ni aku nk share tips macam mana korang boleh memaksimumkan selaju yang mungkin sistem windows 7 tanpa menghabiskan duit dgn upgrade hardware.

Tips Pertama
Korang kena rajin bersihkan (cuci) windows korang dengan menggunakan disk cleanup. Memang dari dulu windows dah bagi percuma software tu, so rajin2 la korang gunakan. Bersihkan segala fail2 yg tak berguna terutamanya temporary files, kalau korang tak delete lama2 dia memang akan makan space. Alternatif lain, korang boleh gune software cleaner lain macam ccleaner dll.
Tips Kedua
Bersihkan fail system restore & shadow copies dari hard disk korang. Kedua-dua fail ni kalau korang tak delete memang besar gedabak saiz dia, ade yg sampai 2, 3 gb. Bagi yg tak pernah guna system restore tu baik korang delete je. Makin kurang space dalam hard disk korang makin hauslah sistem korang. Cara nak delete --> open Disk Cleanup -> More Options -> Under System Resore and Shadow Copies tekan Clean up.
Tips Ketiga
Rajin2kan la defrag hard disk korang tu. Seminggu sekali pun dah kira ngam dah tu. Macam aku 2 3 hari sekali. Sebab aku selalu download movie, software dll so memang banyak fragmented files (fail yg bersepah sepah) dalam drive aku. Kalau nak pakai Windows defragmenter windows 7 tu pn ok, tapi aku cadangkan pakai 3rd party software, yg paling baik sekarang ni Diskeeper sebab dia automatik defrag kan files sistem, so tak payah nak defrag secara manual. Untuk freeware aku cadangkan smart defrag.
Tips Keempat
Buang atau uninstall mana2 application, software yang korang tak guna. Daripada menyemak dalam sistem korang lebih baik korang buang kan? Nak guna Program and Features pun boleh, nak guna revo uninstaller pn boleh. Macam aku uninstall manual je lepas tu cari & delete mana2 folder software tu yg tertinggal, selalunye kat (C:\ProgramData , C:\Users\Namakorang\AppData\Local , C:\Users\Namakorang\AppData\LocalLow & C:\Users\Namakorang\AppData\Roaming).
Tips Kelima
Disable services yang tak berguna. Kt bawah ni aku ada sediakan list services yang korang boleh set kan. Mula2 bukak services.msc dulu. Caranya -> Tekan start menu -> Taip services.msc Kt situ korang boleh tengok kesemua list services yang ada dalam sistem korang. Perlu diingatkan ada antara services ni yang disetkan secara automatik untuk load masa sistem korang boot, maknanya kt sini startup korang dah dilambatkan untuk load services tu. Cuba check kat "Startup Type" macam gamba kat bawah ni, kt situ korang boleh tengok mana services yang disetkan secara automatik. Dan yang paling penting, sebelum setting tu pastikan services yg korang pilih tu selamat untuk di disable kan. Kalau boleh google dulu & cari info sama ada selamat atau tidak untuk tweak services yang korang pilih tu.

Tukar "Startup Type" untuk services kt bawah ni dari "Automatic" kepada "Manual"

ActiveX Installer (AxInstSv)
Adaptive Brightness
Application Experience
Application Host Helper Service
Application Identity
Application Information
Application Layer Gateway Service
Application Management
Bitlocker Drive Encryption Service (Bagi yang tak gune bitlocker)
BLock Level backup Engine Service
Bluetooth Support Service 
BranchCache
Certificate Propagation
CNG Key Isolation
COM+ System Application
COmputer Browser
Credential Manager
Diagnostic Policy Service
Diagnostic service Host
Disk Defragmenter
Distributed Link Tracking Client
Distributed Transaction Coordinator
Extensible Authentication Protocol
Fax
Function Discovery Resource Publication
Health Key and Certificate Management
HomeGroup Listener
HomeGroup Provider
Human Interface Device Access
Interactive Services Detection 
IP Helper
IPsec Policy Agent
ktmRm for Distributed Transaction Coordinator
Link-Layer Topology Discovery Mapper
Microsoft Software Shadow Copy Provider
Net.Tcp Port Sharing Service
Netlogon
Network Access Protection Agent
Network Connections
Network List Service
Office Source Engine
Office Software Protection Platform
Offline Files
Parental COntrols
Peer Name Resolution Protocol
Peer Networking Grouping
Peer Networking Identity Manager
Performance Logs & Alerts
PnP-X IP Bus Enumerator
Portable Device Enumerator Service
Print Spooler (Bagi yang tak guna printer)
Problem Reports and Solutions Control Panel Support
Program Compatibility Assistant Service
Protected Storage
Quality Windows Audio Video Experience 
Remote Access Connection Manager
Remote Desktop COnfiguration
Remote Desktop Services
Remote Desktop Services UserMode Port Redirector
Remote Procedure Call (RPC) Locator
Secondary Logon (Bagi yang hanya ada 1 akaun windows sahaja)
Secure Socket Tunneling Protocol Service
Smart Card
Smart Card Removal Policy
SNMP Trap SPP Notification Service
SSDP Discovery
Tablet PC Input Service
Telephony
Thread Ordering Server
TPM Base Services
UPnP Device Host
Virtual Disk
Volume Shadow Copy
WebClient
Windows Activation Technologies Service
Windows Backup
Windows Biometric Service
Windows CardSpace
Windows Color System
Windows Connect Now - COnfig Registrar
Windows Defender
Windows Event Collector
Windows Image Acquisition (WIA)
Windows Installer
Windows Media Center Receiver Service
Windows Media Center Scheduler Service
Windows MEdia Player Network Sharing Service
Windows Modules Installer
Windows Presentation Foundation Font Cache 3.0.0.0
Windows Process Activation Service
Windows Remote Management (WS-Management)
WinHTTP Web Proxy Auto-Discovery Service
Wired AutoConfig
WMI Performance Adapter
WWAN AutoConfig


Services yang kt bawah ni plak korang boleh "Disable"kan.

Function Discovery Provider Host
Internet Connection Sharing (ICS)
Media center Extender Service
Remote Registry 
Routing and Remote Access
Windows Error Reporting Service
Windows Search
Tips Keeneam
Disable mana2 startup entries yang tak berguna. Buka start menu -> Taip msconfig & enter -> Tekan kt "Startup" -> Untick mana2 application yang korang rasa tak guna. Lagi banyak application yang di'tick' lagi lama la sistem korang untuk boot. Perlu diingatkan sekali kalau boleh google dulu mana2 application yang korang rasa tak selamat untuk untick.
Tips Ketujuh
Disable gadget / screensaver / hibernate. Mesti ramai yang dah tahu gadget & screensaver gunakan banyak memori bila korang enable kan. Hibernate - Bila korang aktifkan hibernasi di Windows 7, sistem akan create hiberfil.sys, yang ada dalam drive boot yang menyimpan maklumat berkenaan sesi aktif sebelum korang offkan komputer. Fail ni memang besar dan ambik banyak ruang dalam disk korang.


Tips Kelapan 
Disable UAC. Memang penat setiap kali korang bukak application @ software lepas tu keluar prompt sama ada nak run atau tak. Bagi sapa2 yang tak pasti aku cakap pasal apa korang rujuk gambar bawah ni. Haha..memang bengangkan. Untuk disablekan --> Buka control panel -> User Accounts and Family Safety -> User Account -> Change User Account Control settings -> Lepas tu setkan bawah sekali (never notify), rujuk gambar bawah ni.


Tips Kesembilan
Bagi yang ada masalah hardware, aku cadangkan korang update driver pc @ laptop korang. Selalunya windows akan automatik update driver pc @ laptop kita, biasanya melalui windows update. Jadi lagi bagus kalau korang enable kan automatic update.
Takut kena detect not genuine? Guna windows 7 loader - DAZ. Untuk update secara manual driver caranya, Buka device manager -> Double click kat driver yang korang nk update -> Pilih & right click -> Update Driver Software. Rujuk gamba bawah ni.
Tips Kesepuluh
Untuk pengguna laptop @ notebook, kalau korang 24 jam guna charger setkan power option korang kepada high performance. Caranya -> Buka control panel -> Hardware and Sound -> Power Options -> Tekan "Show additional plans" dan pilih "High performance".
*Kesimpulannya tips yang aku share kt atas tu cuma optional je. Terpulang pada korang nk ikut ke tak. Selamat mencuba~!
Read More
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...


Pesanan Hari Ini

“Perumpamaan persaudaraan kaum muslimin dalam cinta dan kasih sayang di antara mereka adalah seumpama satu tubuh. Apabila satu anggota tubuh sakit maka mengakibatkan seluruh tubuh menjadi demam dan tidak bisa tidur.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Seorang Muslim adalah saudara muslim lainnya, ia tidak menzaliminya, merendahkannya, menyerahkan (kepada musuh) dan tidak menghinakannya.”

(Hadis riwayat Muslim)

“Teman yang paling baik adalah apabila kamu melihat wajahnya, kamu teringat akan Allah, mendengar kata-katanya menambahkan ilmu agama, melihat gerak-gerinya teringat mati.”

by Ahmad AlFateh